Prevederile ordonanței se aplică în două etape – prima de 1 august 2016 și a doua din decembrie 2017. De prevederile actului normativ beneficiază 650.000 de angajați, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta și de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.
În primele șase luni din an, cheltuielile de personal în bugetul general consolidat au crescut cu 10,7%, an/an, până la 27,8 miliarde de lei (3,7% din PIB), ca urmare a majorărilor salariale decise la finalul anului trecut. Cheltuielile cu salariile în bugetul general consolidat se vor apropia anul acesta de 8% din PIB. Creșterile salariale și reducerile de taxe au majorat venitul disponibil al gospodăriilor și, astfel, economia avansează puternic, stimulată de consum, care a crescut la cinci luni cu peste 18%. Însă, în bună măsură, excedentul de cerere este satisfăcut din importuri, deficitul comercial crescând, la cinci luni, an/an, cu 46%, scrie Ziarul Financiar.
Avantajați de creșterile salariale de la 1 august sunt angajații debutanți din educație și sănătate, care primesc salarii mai mari cu aproximativ 10%.
În mai (ultimele date disponibile) câștigul salarial mediu net pe economie a fost de 2.063 de lei. Salariul mediu net în învățământ a fost 1.945 de lei, iar în sănătate de 1.976 de lei.